Meer weten over het eigen risico van een autoverzekering?
Eén van de vele punten welke bij de meeste autobezitters vragen opwekt. Moet ik wel of geen eigen risico instellen? Hoe hoog moet ik het eigen risico instellen als ik daadwerkelijk besluit om het mee te nemen binnen mijn autoverzekering polis? En als ik dan toch een keer een auto ongeval heb, hoe gaat het dan precies in z’n werking? Al deze vragen kunnen opkomen bij het kiezen van een eigen risico. In bepaalde situaties kan de verzekeraar soms na een schade zelfs een eigen risico vragen; Terwijl dat helemaal niet vooraf is ingesteld. Hoe dat precies kan? Lees verder voor het antwoord op deze vraag en waarom sommige verzekeraars dat doen.
Voordelen en nadelen eigen risico
Een eigen risico instellen hoeft niet altijd even handig te zijn. Er zijn verschillende situaties waarin dit wel of niet in jouw voordeel kan werken. Een eigen risico werkt in het voordeel van de klant als er puur vanuit een prijstechnisch perspectief wordt bekeken wat dit oplevert. In de regel geldt: hoe hoger het eigen risico, des te hoger je premievoordeel. Simpelweg gezegd; Als je een hoger eigen risico kiest, dan zal de premie veel lager zijn. Dat kan in je voordeel werken. Maar zeker ook in je nadeel. Bijvoorbeeld in de volgende situatie. Stel dat je een hoger eigen risico hebt ingesteld om puur en alleen van een lagere premie te kunnen profiteren. Na een schadegeval dien je een claim in waarna de verzekeraar overgaat over tot het uitkeren van een schadevergoeding, minus het vooraf ingestelde eigen risico. Alleen, jij hebt het eigen risico op het allerhoogst mogelijke bedrag ingesteld. En toevallig zit je nu net even niet zo lekker bij kas. Met andere woorden: je kunt het eigen risico nu niet betalen en nu zit je met een vervelende situatie. Motief van deze beredenering? Stel geen hoger eigen risico in als je dit bedrag na een eventuele schadegeval niet kunt betalen. Denk er wel aan dat vaak ook het maandelijkse premiebedrag omhoog gaat na een schadeclaim. Dat kun je echter wel gemakkelijk voorkomen met een no-claimbeschermer.
Wel of geen eigen risico?
Zoals hierboven beschreven is het handig om eerst na te gaan of het wel verstandig is om een eigen risico in te stellen. Het heeft geen zin om het eigen risico op €1000,- in te stellen als je dat bedrag niet als buffer hebt. Met andere woorden. Stel geen hoger eigen risico in als je dat na een onvoorziene situatie ineens toch moet betalen. Het is verstandig om op een verantwoordelijke manier daarmee om te gaan. De verzekeraar moet namelijk ook een deel uit eigen zak betalen. Hoe meer schadeclaims een verzekeraar ontvangt, des te hoger de premie voor de klant. Het bedrag moet namelijk wel ergens vandaan komen. Stel je op een verantwoorde manier een eigen risico in? Dan deel je ook de schuldenlast met de verzekeraar. Het heeft dus absoluut geen zin om dat te doen als je zo’n bedrag niet kunt missen.
Een verplicht hoger eigen risico
In sommige situaties stellen verzekeraars automatisch een hoger eigen risico in voor bepaalde doelgroepen. Vooral jongeren en senioren. Er wordt dan bijvoorbeeld een hoger eigen risico gevraagd alleen om de leeftijd. Ook klanten met een dure auto kunnen vaak een hoger eigen risico verwachten. Michel Walraven van Independer geeft aan dat een hoger eigen risico voor dure auto’s vaak onterecht is. En dat de klant dus eigenlijk dubbel wordt benadeeld. Verzekeraars stellen namelijk strengere veiligheidseisen – welke de klant overigens zelf mag bekostigen – plus er wordt ook nog eens een hoger eigen risico gevraagd. Als je jong bent en een dure bolide bezit, dan ben je dus dubbel de Sjaak. Gelukkig zijn er verzekeraars die geen hoger eigen risico voor jongeren en exclusievere auto’s rekenen.
Verplichte eigen risico na schade
In sommige gevallen kan de verzekeraar een verplicht eigen risico rekenen terwijl dat vooraf helemaal niet is ingesteld. Dat kan het geval zijn na bijvoorbeeld een reparatie bij een niet vooraf aangewezen schadehersteller. Verzekeraars hebben namelijk afspraken met verschillende schadeherstellers. Deze schadeherstellers zitten dan binnen het schadeherstelnetwerk van de verzekeraar. Na een schadegeval staat de klant wel helemaal vrij om te kiezen waar de auto wordt gerepareerd. Echter, als dat toevallig bij een garage gebeurt die niet binnen het herstelnetwerk van de verzekeraar zit, kan er een verplichte eigen risico gevraagd worden. De verzekeraar geeft namelijk een bepaalde reparatiegarantie zodra je auto bij een aangewezen hersteller wordt gerepareerd. Deze garantie kan niet worden gegeven als je voor een eigen schadehersteller kiest. Ook na ruitschade kan de verzekeraar een verplichte eigen risico vragen. Dat is echter niet altijd het geval. Denk bijvoorbeeld aan kleine barstjes die makkelijk gerepareerd kunnen worden. Je kunt zulke kosten wel gemakkelijk voorkomen door een aanvullende dekking ruitschade te kiezen. Het kiezen en instellen van een eigen risico voor de autoverzekering moet dus zeker wel zorgvuldig over nagedacht worden.