Aanvullende dekkingen autoverzekering kiezen

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering ontkom je er bijna niet aan. De aanvullende dekkingen. Naast het afsluiten van de juiste autoverzekering dekking. Is het op dezelfde wijze van belang om goed je aanvullende modules te kiezen. Het is een kwestie van nauwkeurig nagaan welke aanvullende dekkingen je precies voor je autoverzekering nodig zult hebben. Maak een geïnformeerde keuze voor nog veiliger rijden onderweg.

Slim verzekeren

Je kunt uit verschillende aanvullende autoverzekering dekkingen kiezen. Toch is het goed om te weten dat je niet zomaar alle aanvullende modules afsluit. Je kunt bijvoorbeeld onnodig oververzekerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandverzekering. Als je daar al een verzekering voor hebt, zal het weinig nut hebben om dat nog eens apart via je autoverzekeraar af te sluiten. Daarnaast is het ook handig om te checken wat je wel daadwerkelijk nodig zult hebben. Het kan bijvoorbeeld enorm vervelend zijn als je geen aanvullende dekking: pechhulp buitenland hebt. Terwijl je misschien wel ineens autoschade op vakantie hebt. Je kunt je voorstellen dat de juiste aanvullende dekkingen zeker wel een positief verschil kunnen uitmaken.

Aanvullende dekking rechtsbijstand

Je kunt eenvoudig kiezen voor een aanvullende dekking rechtsbijstandverzekering. Deze zorgt ervoor dat je kunt rekenen op deskundig juridische bijstand. Zo’n vorm van rechtshulp geeft een stukje extra gemoedsrust. Je ontvangt hulp bij geschillen. Niet alleen met de tegenpartij van een schadeongeval, maar bijvoorbeeld ook schadeherstellers.

Deze aanvullende dekking zorgt er bovendien voor dat je alle kosten vergoed krijgt. Denk dan bijvoorbeeld aan kosten als: advocaat- en gerechtskosten, eventueel getuigen die onkosten maken, deskundigen die betaald moeten worden enzovoorts. Het kan dus zeker wel een slimme zet zijn om deze aanvullende dekking mee te verzekeren.

Soorten rechtsbijstand en oververzekeren

Het kan voorkomen dat je de mogelijkheid hebt om te kiezen uit een verhaalsrechtsbijstandverzekering. In de regel betekent het simpelweg dat je alleen hulp krijgt bij het verhalen van schade. Je hebt dus geen recht op hulp bij geschillen na een verkeersovertreding, conflictsituaties met de autodealer, een meningsverschil met schadeherstellers enzovoorts. Dat kan alleen met de rechtsbijstandverzekering motorrijtuigen. Let daar wel op bij het aanvragen.

Het kan gebeuren dat je de aanvullende dekking rechtsbijstand helemaal niet nodig hebt. Bijvoorbeeld als je al een aparte rechtsbijstandverzekering hebt. Voorkom oververzekeren. En check het gewoon even voordat je een aanvraag doet. Je kunt bij het afsluiten van een nieuwe rechtsbijstandverzekering denken aan de volgende punten.


  • Hulp bij tegenpartij aansprakelijk stellen.


  • Hulp bij schade verhalen.


  • Hulp bij het bewijzen van onschuld.


  • Hulp bij schade berekenen.


  • Hulp bij geschillen met schadeherstellers.


  • Hulp bij onenigheid met autodealer.


  • Hulp na strafvervolging verkeersovertreding.

Ongevallen inzittendenverzekering

Deze aanvullende dekking zorgt ervoor dat je een vast bedrag krijgt uitgekeerd na een schadegeval. De schadevergoeding geldt voor bestuurder en alle medepassagiers. In de regel geldt deze vergoeding bij blijvende invaliditeit en overlijden. Na een schadegeval wordt dan een vast bedrag uitgekeerd. De maximale hoogte is vooraf bepaald en verschilt per verzekeraar. Check de polisvoorwaarden voor de hoogte van schadevergoedingen.

Schadeverzekering inzittenden

In tegenstelling tot de ongevallen inzittendenverzekering, wordt met deze dekking wel alle werkelijk gelden schade vergoed. Dat geldt dan voor zowel materiële als immateriële schade. De hoogte van de schadevergoeding omvat alle werkelijk geleden financiële schade. Denk bijvoorbeeld ook aan medische onkosten, het aanpassen van de woning na invaliditeit, inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid enzovoorts. Vergoedingen gelden voor zowel bestuurder alsmede alle inzittenden.

Pechhulp Binnenland

Voorkom vervelende situaties onderweg. Een aanvullende dekking pechhulp binnenland zorgt ervoor dat je 24/7 op hulp kunt rekenen bij pech onderweg. Je auto wordt ter plekke gerepareerd. Is dat niet direct mogelijk? Dan wordt je voertuig kosteloos vervoerd naar de dichtstbijzijnde schadehersteller.

Pechhulp Buitenland

Autoschade in het buitenland is extra vervelend. Je bent een eind van huis. En je wilt natuurlijk wel zo snel mogelijk weer op weg naar je bestemming. Met de aanvullende dekking pechhulp buitenland heb je 24/7 recht op hulp bij autoschade. Je auto wordt zo snel mogelijk gerepareerd. Is dat niet direct mogelijk? Dan ontvang je simpelweg een vervangende auto. De verzekeraar regelt het terugbrengen van de auto naar Nederland. En eventueel het verzenden van onderdelen ten behoeve van de autoreparatie. Ook bijkomende kosten kunnen eventueel vergoed worden. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor een extra hotelovernachting. Check de polisvoorwaarden voor alle vergoedingen.

Nieuwwaarderegeling

Zodra je een splinternieuwe auto hebt, wil je die natuurlijk wel zo goed mogelijk verzekeren. Een allrisk autoverzekering dekking is sowieso aangeraden. Maar daarnaast kan het ook verstandig zijn om een uitgebreide nieuwwaarderegeling af te sluiten. In geval van autodiefstal of total-loss, ontvang je gewoon de nieuwwaarde terug. Is je auto in de tussentijd duurder geworden? Je ontvangt netjes het volledige bedrag terug. In alle andere gevallen ontvang je een bedrag volgens de ANWB koerslijst. Check de polisvoorwaarden voor meer informatie.

Aanschafwaarderegeling

Ook voor tweedehands auto’s wil je wel graag een uitstekende regeling hebben. In zo’n geval is er de aanschafwaarderegeling. Je ontvangt de aanschafwaarde terug waarmee je minimaal een soortgelijke auto kunt kopen. Doorgaans geldt er wel een plafond voor het maximum bedrag. Is de cataloguswaarde van je tweedehands auto bijvoorbeeld boven een bepaalde grens? Dan ontvang je de dagwaarde plus 10%.

No-claimkorting behouden

Het is één van de meest winstgevende premievoordelen. De no-claimkorting. Het juiste percentage kan meer dan honderden euro’s premievoordeel opleveren. Je hebt door de jaren heen daar natuurlijk wel meerdere schadevrije jaren voor opgebouwd. Ondanks dat kun je na een schadeclaim ineens alle premievoordelen kwijt zijn. Je zult dan weer meer geld aan premiekosten kwijt zijn. Om je daartegen te beschermen kun je een handige aanvullende dekking afsluiten. De no-claimbeschermer. Je behoud dan gewoon alle opgebouwde premievoordelen. Lekker toch?

Schadevrije jaren

Met een no-claimbeschermer blijf je profiteren van alle premievoordelen. Het enige wat dan wel wordt aangepast zijn je schadevrije jaren. Dat zal echter geen negatief effect hebben op je bestaande no-claimkorting. Pas als je wilt overstappen zal dat een beetje vervelend zijn. De nieuwe autoverzekeraar kijkt namelijk naar je bestaande schadevrije jaren. Je no-claimbeschermer kan namelijk niet mee naar de nieuwe verzekeraar. Dat betekent vrijwel zeker dat je nieuwe premiekosten weer een stuk duurder zijn. Een no-claimbeschermer is dus zeker ook een handige manier om klanten te behouden. Desalniettmin kun je op een slimme manier profiteren van deze aanvullende dekking.